28 februari 2014

Levantens blomma

Med Levanten kunde man tidigare mena hela östra medelhavs-området, allting öster om Italien. Det var där solen gick upp, i öster. Därför kan man kalla den grekiska ön Zakynthos för Levantens blomma. All bebyggelse på ön raserades av ett jordskalv 1953, förutom Dionysios-kyrkan. Men ön återbebyggdes. Eurokrisen visar inte sitt värsta ansikte här, turistmassorna för med sig pengar. Folk på öarna lever längre och är friskare än de på fastlandet, kunde man läsa i grekiska dagstidningar för ett par år sedan. Inte bara ekonomin är bättre på en ö som denna - ron, skönheten och historien måste göra sitt till.
       Under några århundraden var ön venetiansk och hette då Zante. Det var under den tid då största delen av Grekland låg under turkiskt styre i den osmanska riket. Men historien går tillbaka mycket längre än så. Zakynthos finns omnämnd i Odysséen, och Odysseus måste ha seglat förbi här på väg till sin hemö Itaka som ligger bara några mil norrut.

Att kalla det vackraste hotellet på ön för Hotel Levante är bara följdriktigt. Det måste ha haft människor från halva jordklotet boende hos sig. Men det var innan förödelsen...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar