30 juni 2015

Det omätliga

Den grekiske finansministern Yanis Varoufakis har vunnit uppmärksamhet för många saker, och detta är endast en av dem:
     I kritik av Thomas Pickettys Kapitalet i det tjugoförsta århundradet säger han att kapital, hur livsviktigt det än är, inte går att mäta, och fortsätter vidare med två andra livsviktiga ting som endast en idiot skulle förneka att de fanns, men också endast en idiot skulle påstå det gick att mäta, nämligen skönhet och kärlek.
     Ska man våga lägga till en sak, en omätligt livsviktig sak, nämligen demokrati? Vad Grekland lyckats med, i detta nästan ovinnbara ställningskrig mot EU-institutionerna som pågått nu i fem månader, är att återinföra demokratin i förhandlingarna. Man har förhandlat för det man fått mandat till i valet, och när det misslyckades hänförde man beslutet till en folkomröstning, där man lovar att respektera det grekiska folkets beslut.
     EU-byråkratin tycks djupt främmande för både mandat och folkvilja. Demokratin, vars värde för människan och ett land, är lika omätbar som kapital, skönhet och kärlek, lika omättligt viktig, har återvänt som segrare, den enda segraren i detta sifferkrig.
     Även om Grekland förlorar har man segrat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar