11 juli 2015

Psykologisk krigsföring

Förhandlingsläget mellan Tyskland och Grekland tycks alltmer förvärrat.
     Den före detta grekiske finansministern Yanis Varoufakis har igår kväll gått ut med en artikel i The Guardian där han anklagar sin tyske kollega Wolfgang Schäuble för att ha en mer eller mindre dold plan att pressa Grekland ut ur eurozonen. Eftersom Varoufakis ända fram till i söndags var landets finansminister, är det som om han vore en officiell person i förhandlingarna, och ändå inte eftersom han avgått. Han är fortfarande parlamentsledamot för Syriza, men skriver som en privatperson.
     Under tiden som eftermiddagens förhandlingar i Bryssel pågick mellan eurozonens finansministrar läcktes ett dokument som kanske eller kanske inte kom från det tyska finansministeriet. Detta dokument innehåller Schäubles plan att Grekland kan få en time-out på fem år från eurozonen, en tid för att rekonstruera skulden och reformera sin ekonomi innan man tillåts komma in i valutaunionen igen. Detta har inte presenterats som ett officiellt tyskt förslag, och då Schäuble har vägrat att kommentera det läckta dokumentet, kan ingen veta dess tyngd. Är det någons sjuka idé om ett skämt, eller en fullt medveten läcka för att skrämma deltagarna i förhandlingarna?
     Osäkerheten om vem som står för vad kan inte förbättra något i detta förvirrade Europa.
Den tyske twittraren NEIN skriver: "Europa utan Grekland. Som Schäuble utan ett hjärta."

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det verkar logiskt, på något sätt, att det ska gå till på det sätt som Cecilia beskriver det. Men det antyder ju i så fall att det är själva läget som frambringar sådant beteende. Hade det varit andra personer i motsvarande positioner så hade de gjort ungefär likadant. Det man bör fundera över då är alltså vad som egentligen gör läget.

    SvaraRadera