7 oktober 2013

Hunden som filosof

Platon låter i Staten Sokrates säga att hundar är sanna vishetsvänner därför att de betraktar som vänner dem de känner, och fiender dem de inte känner. En hund kan vara mild och kärvänlig, såväl som vild och argsint. En hund har urskillning och alltså är han en vän av visheten, en filosof.
       I New York Times kan man läsa om hur man övertalat hundar att gå in i magnetkameror och där kunnat konstatera att samma del av hjärnan lyser upp vid kontakt med matte eller husse som hos mänskor när de träffar någon de gillar. Vänskap alltså, kärlek rentav.
       Alla som umgåtts mycket med hundar vet att de kan visa den starkaste vänskap likaväl som att att med blicken i fjärran sitta och filosofera över det ena eller det andra. Om Platon hade umgåtts mer med den arbetande delen av befolkningen hade han kanske också tillerkänt dem, oss, en förmåga till tankebredd och rentav vishet.
Platon:Staten

2 kommentarer:

 1. Även apor kan se ut att vara intelligenta.Det finns en bok med fantastiska bilder på apor, den heter En Hyllning till APORNA, av Steve Bloom, 1999, med förord av Jane Goodal, 240 sidor, Könemann Verlagsgesellschaft, mbH, iSBN 3-8290-2026-0,

  http://www.stevebloomphoto.com/books/primates/index.html

  Boken handlar främst om primaterna, människoaporna. Man känner lätt igen många känslouttryck som ter sig nästan mänskliga. Vi bara helt enkelt måste vara släkt med dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju en apa i Furuvik som har fascinerat forskarna ett tag - han samlar ihop stenar i en hög som han sedan kastar på turisterna. Han struntar fullständigt i att det är turisterna som står för hans levebröd.
   Det som intresserat forskarna är att han tycks kunna planera - han samlar ju in stenarna i förväg. Dessutom tycks han vilja lura turisterna genom att allt emellanåt se snäll ut och äta på ett äpple. När åskådarna sedan minst anar det plockar han upp en sten...
   Jag undrar om det inte är så att han ibland helt enkelt är snäll och känner för att käka på ett äpple... Men vem vet. Rent ekonomiskt gör han en kupp genom att med total ignorans (?) för mänskliga ekonomiska förhållanden ändå får BNP-mätaren att snurra fortare uppe i den fiktiva himlen: turisterna är nyfikna som aldrig förr, och dessutom flockas horder av forskare i niomånadersperioder i djurparken med sina forskarlöner.
   Smart gjort schimpans! Det har skrivits mycket om hans framförhållning, och manipulation av åskådarna. Jag beundrar och vill åt hans integritet! Återstår bara frågan: Vilket är hans förhållande till Gud?

   Radera