3 februari 2013

Månggifte 4 - En president i djurhudar

När Jacob Zuma tillträdde som Sydafrikas president i april 2009 ställdes man inför ett etikettsdilemma: vilken av hans tre fruar skulle vara first lady, den första, alla tre eller kanske ingen av dem? Men man skulle kunna säga att Jacob Zumas själva personlighet, hans handlingar och uttalanden har ställt den sortens frågor i skuggan. Hans senaste uttalande om att detta att ha hund som man går promenader med och tar till veterinären är en vit kulturyttring och inget en riktig afrikan ägnar sig åt har retat upp hundägarna och några miljoner till som inte gillar rasstereotyper. Varje år tycks han kunna finna nya grupper medborgare att alienera. Lägg till detta en våldtäktsrättegång och flera komplicerade korruptionsåtal. Åtalen har dock lagts ner och anklagelsen att han våldtagit en HIV-smittad vän till familjen friades han från. Under rättegången gjorde han ett uttalande som troligtvis kommer att överleva honom - på frågan om han inte var rädd att smittas av HIV svarade han att "det är bara att duscha efteråt".
       Sydafrikanska presidenters inställning till HIV-epidemin har varit en sorglig följd: från att ignorera att tala om frågan (Nelson Mandela), till att förneka att HIV orsakar AIDS (Thabo Mbeki) till Jacob Zumas bevingade ord om dusch som profylax. Senare har Zuma sonat sin dumhet genom att införa ett radikalt program för utdelande av bromsmediciner, vilket beskrivs som det största i världen.
       I skrivande stund har han fyra fruar, av de "minst sex" han har gift sig med. Det är inga stackare han hittat vid vägkanten heller: en har varit bankkvinna och en annan beskrivs som tillhörande den sociala eliten i sin hemstad. Den mest framgångsrika av dem är dock den som lämnat honom och skilt sig, Nkosazana Dlamini-Zuma, tidigare regeringsmedlem och nyligen vald till Afrikanska Unionens ordförande. Förutom fruarna tycks hans kvinnohistorier vara legio, han har erkänt flera utomäktenskapliga barn, också detta med kvinnor i samhällets toppskikt. Man kan hoppas att hans fruar bär med sig bromsmediciner i sina bastanta hattar.
       Han har alltså en attraktionskraft på kvinnor, åtminstone på dem som uppskattar den speciella blandning av traditionell Zulu-tillvaro och mondänt stadsliv han kan erbjuda. Inför valet i höstas for han hem till sin by i KwaZulu-Natal där man bad och offrade tolv oxar och rökelse i en stor ceremoni, Zuma förstås klädd i djurhudar. Han vann valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar