30 januari 2013

Månggifte 1 - Bonde söker fruar

       Centerns nya idéprogram har blivit mycket hånat, med ord som tokliberalt, eller påståenden att partiet glömt bort sina rötter i landsbygden. Detta är ett missförstånd. Man kan tänka sig ett slumpartat möte, en sen kväll på Stureplan kanske, mellan en ensam centerpartist och en drucken producent på TV4. Vad kunde de ha gemensamt, förutom bostadsadress och förakt för överjäst öl? Böndernas situation naturligtvis. De tänker inte på mycket annat.
       Bonde söker fru, denna magnifika succé, börjar bli sliten. Billig TV, javisst, men hur länge kan man hålla ut? Här kommer den briljanta idén med månggifte in i bilden. Var det producenten eller politikern som först uttalade orden? Det får vi aldrig veta. Över alltför många glas nerkyld öl uppstår idén som av sig själv. Ännu fler att välja mellan! Ännu fler att välja ut! Och dessa mängder av blivande fruar, vad osams de kan bli med varann, vad irriterade. Hur konfliktskapande är inte alla försök att dela partner man sett genom tiderna hos arten människa, och konflikter, det är det material som billig TV görs av.
       Resten av idéprogrammet kan man säga gav sig själv. Så snart man på centerpartiets kansli, denna gång över beskt automatkaffe, insett att böndernas många fruar inte bara skulle bli en säker tittarsuccé och fylla alla löpsedlar till plåga för landet, utom dessutom skulle innebära billig arbetskraft för jordbruket var allt igång. Hur ofta träffar man på billig arbetskraft i Europa av idag? Fri invandring, ropar någon, naturligtvis utan försörjningsstöd. De kan gifta sig med bönderna. Aldrig i historien hade Centern tänkt så nytt. Man kunde se Annie Lööf med drömmande blick ut genom fönstret säga att inte ens Friedrich Hayek gått så långt som de.
       Och naturligtvis har de rätt. Vem vet hur länge EU orkar hålla uppe jordbrukssubventionerna? Med Storbritannien som hotar att backa ur förbundet,  Sverige som vill minska budgeten och euroländerna skuldsatta upp till taknocken. Det är förstås i detta klara ljus man  måste se det annars så märkliga förslaget om att slopa skolplikten. Barn är billig arbetskraft för jordbruket! Många fruar får många barn.
        Hur kan någon påstå att Centern glömt bönderna? Centerpartiet tänker i själva verket inte på något annat än bönderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar