27 juni 2013

Inuti räddningens rävsax

Internationella Valutaunionen (IMF) berättar i sin rapport om projektet att rädda Grekland 2010-2012 hur tillväxtsiffrorna bara krympte. De krympte för att ekonomin var på nedgång. De krympte för att Greklands känt opålitliga statistik reviderades till mer sanna, och värre, siffror. De krympte också som ett resultat av åtgärderna - svältregimen fick ekonomin in i ett sant katabolt, nedbrytande, stadium.
       Man väntade med att ompröva budgetmålen till december 2011. Hade man omprövat dem tidigare kunde man ha minskat krympningen av ekonomin, erkänner IMF i punkt 40 av sin rapport. Detta hade dock krävt större finansiering, fortsätter IMF. Kanske fanns inte den politiska viljan inom EU, den finansiella styrkan eller viljan att öka på en skuld som redan var närmast ohanterbar för ett enskilt land.
       Strypning av ekonomin å ena sidan, eller politiskt risktagande på överstatlig nivå och en ännu värre skuld för Grekland å andra sidan, det var valet om man inte förstås hade gått någon helt annan väg utanför IMF:s och trojkans tänkbara universum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar