22 mars 2013

Fasta värden

Finns det bestående värden i denna värld? Nej, allt flyter.
       Om Cypern hade accepterat det förra nödlånsavtalet hade spararna i cypriotiska banker pliktat med mellan 7 och 10 procent av sina insatta tillgångar. Protesterna blev massiva, och även farhågor att det skulle spridas till andra länder, denna beredvillighet att ta pengar från bankkonton tidigare betraktade som sakrosankta.
       Hur kan någon bara komma och ta ens pengar? Det som händer i vanliga fall är att värdet av ens pengar tas bort. Sverige gjorde en rad devalveringar under 1970-talet, och slutligen 1982 då kronan devalverades med hela 16%. Besparingar låg intakta på sina konton, men deras värden sjönk. I gengäld förlorade skulder på samma sätt i värde, om de inte var i utländsk valuta förstås. Då var man illa ute. Som de islänningar som hade billån i euro när kraschen kom 2008 och den isländska kronan hamnade i fritt fall och nästan halverades i värde. Då fördubblades skuldens värde i förhållande till kronan.
       Varken Grekland eller Cypern, Spanien eller Irland, kan devalvera sig ur krisen då de delar euron med starka ekonomier som Tyskland och Nederländerna, och släpar efter dem fastgjorda vid dragkroken. Grekland genomgår en process med nödlån som kallas räddning. Naturligtvis måste lånen betalas av befolkningen, med ränta, och ränta på räntan. Pengar som annars skulle ha gått till utbildning, sjukvård, vägar och teater; socialhjälp, pensioner, kyrkor och miljövård, rinner nu ut i sanden i decennier framöver. Någon har stulit deras värde.

1 kommentar:

  1. Ja, du har helt rätt! Det är förfärligt. Och detta med att stjäla folks besparingar: Det var ju bl a för att rädda vad människor hade på sina bankkonton som bankerna räddades med statliga medel.

    SvaraRadera