14 mars 2013

Malik Obama

Olika faller ödets lotter. Två söner föds till en ung man på väg upp i karriären. Den ene i Nairobi av tonårshustru nummer ett, den andre på Hawaii av tonårshustru nummer två. Det är tre år och en värld emellan dem.
      Malik Obama ställde i förra veckan upp i det kenyanska valet som kandidat för att bli guvernör i Siaya-distriktet. Hans färre än tretusen röster gav honom ingen större ära. Hans Barack H Obama Foundation, ett välgörenhetsprojekt för att minska fattigdomen i Siaya-distriktet, har rest frågor både om vad pengarna används till och om det är korrekt registrerat.
       Malik Obama omtalas ibland som finansiell konsult, ibland som ägare till en elektronikaffär i utkanten av Nairobi eller Washington DC; han omnämns även som hotellägare vilket nog syftar på hans "Rest and relaxation center" tillhörande ovannämnda välgörenhetsprojekt i närheten av hembyn. Han har tre officiella, eller enligt vissa källor 12 fruar, varav den senaste en tonåring som slutat skolan för att gifta sig.
       Malik följde Barack i spåren i sin kampanj genom att använda Change som slagord: hans korsade planer var att industrialisera, bygga ut infrastruktur och att utrota fattigdom. Barack gick till val 2008 på att skapa arbeten, minska Washingtons inflytande (i form av lobbyister och politruker) och reformera sjukvårdssystemet. USA må vara ett av världens rikaste länder men fattigdom finns även där, och sjukvårdssystemet har lämnat många oförsäkrade och oskyddade. Efter lång och hård kamp ser reformförslaget ut att genomföras i år. Malik kanske skulle ha haft en ännu större strid att utkämpa då hans Siaya-distrikt både är mycket fattigt och har en av landets högsta andelar av HIV- och malariasmittade.
       Hembyn Nyangoma Kogelo, där brödernas far Barack Obama den äldre är född, har utvecklats från lantlig bortglömdhet till att dra till sig nyfikna människor långväga ifrån. Man har fått elektricitet, vatten och asfalt, även en vårdcentral och säkerhetsvakter dygnet runt. Farmor Sarah har stundvis tagit emot hundra besökare per dag.
       Kanske kan man säga att Barack Obama den yngre har haft tur i att ha fått faderns genetiska arv, men sluppit det sociala. Fadern verkar ha varit intelligent och karismatisk, men alltför begiven på alkohol, kvinnor och våldsbeteende för att kunna lyckas med något. Dryckenskap och familjevåld tycks gå i arv i generationer  av familjen Obama.
       En uppbragt krönikör på Daily Nation klagar över att kenyanska kvinnor verkar idolisera Barack Obama och betrakta honom som på samma gång idealisk man och helgon, och sedan kräva att kenyanska män ska vara likadana. De borde istället förstå att vissa karaktärsfel är naturligt inneboende hos det manliga könet, menar han, och fortsätter: Ge oss lite utrymme, flickor! Malik Obama å andra sidan verkar ha allt utrymme han behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar