23 mars 2013

När husdjuren käkar upp en

Folk som sover om nätterna har ingen aning om vad som pågår. Det är då dokumentärerna om livets mörkare sidor sänds, de om Livsfarliga husdjur och Kvinnor som dödar. De handlar kort sagt om att leva med varelser som hotar ens liv.
       Vid första anblick kan det verka idiotiskt att leva i en lägenhet ihop med ett antal två meter långa ödlor som roar sig med att ge en små bett, och som när dessa infekterats och man svimmar av på vardagsrumsgolvet i blodförgiftning börjar äta upp en. Men det finns ju människor också som förtärs av passion för de ovanliga kvinnor som dödar med arsenik eller handeldvapen, och lever sitt liv med dem. Och mänskor som i en förtärande leda lever med de normala maktfullkomliga män som skriker och domderar, hotar och pucklar på sina familjemedlemmar.
       Och mänskor igen som både frivilligt och tvångsmässigt inhalerar ett rökmoln av koloxid, nikotin och tjärpartiklar, kyssande en för tidig död på munnen. Eller varför inte förtäras av sitt arbete? Låta det ta upp all ens tid, eller bara allt ens förnuft och mala ner det till ett dåligt berikat benmjöl? Eller träning, eller alkohol, eller att samla grejer tills några rum i huset inte går att komma in i?
       Någon av våra passioner kommer att förtära oss, det har poeter sagt i alla tider. Det gäller att välja en passion värdig att förtäras av bara.

                                   "We only live, only suspire
                                    Consumed by either fire or fire"
                                      T S Eliot

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Det är bl a för att upptäcka det där som vi har fastan och askesen. Men är vi alla drabbade? Är det ett uttryck för ett försök att hantera den existentiella ångesten? Eller är en sådan passion ett substitut för vår verkliga passion, den vi kan längta efter, som vi är ämnade till, alltså längtan efter Gud?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till Agnes.
   Svår fråga. Är vår kärlek till andra varelser en del av den gudomliga kärleken, eller ett sidospår som hotar att dra ner oss i mörkret?

   Radera